«Δεν είναι πάντα τα λεφτά το μέτρο».
«Και τι είναι;»
«Το όνειρο κάθε ανθρώπου».
Γράφει η Ελένη Ζερβοπούλου,
Το Έτσι έφυγε είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που διαπραγματεύεται ζητήματα που υπάρχουν μέσα σε κάθε οικογένεια. Η αφήγηση γίνεται μέσα από την πρωταγωνίστρια την Ελένη. Άλλοτε με ψυχραιμία, άλλοτε με χιούμορ και σαρκασμό και τρυφερότητα, η Ελένη μας, καταθέτει την ψυχή της, μέσα σε μια κοινωνία που δυστυχώς, όσο κι αν θέλει να πάει μπροστά σε μερικά πράγματα, άλλο τόσο μένει πίσω σε κάποιες απόψεις που είναι βαθιά ριζομένες.
Μέσα από την αφήγηση βλέπουμε ένα ακόμα τραγικό πρόσωπο που η φροντίδα του εξαρτάται αποκλειστικά από τους άλλους. Και πάλι η Ελένη καλείται να πάρει αποφάσεις που στους γύρω της δεν θα αρέσουν. Ένας από αυτούς, είναι κι ο συζυγος της ο Ορέστης, που ναι μεν τη θέλει ευτυχισμένη, αλλά με βάση τι κάνει αυτόν ευτυχισμένο.
Η Ελένη είναι μια γυναίκα σαν εμάς. Μια γυναίκα με όνειρα, που όταν έρχεται η ώρα να τα πραγματοποιήσει, θα χρειαστεί να πατήσει στα πόδια της, να σταματήσει να βάζει τους άλλους πάνω από αυτή και να κάνει πράξεις.
Θα τα καταφέρει άραγε;
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
«Έλεγε πως οι κοκκινομάλλες γυναίκες είναι όμορφες γιατί συνδυάζουν τη ζεστασιά της φωτιάς στο κεφάλι τους και την ήρεμη δύναμη της γης με τη χρυσαφένια τους επιδερμίδα. Θυμίζουν, έλεγε, το φθινόπωρο που ετοιμάζει τον σπόρο για την ανοιξιάτικη ανθοφορία. Τι να πω; Ήταν ποιητής ο καλός μου. Αφού έβλεπε όλα αυτά, εγώ γιατί να έχω αντίρρηση; Έλεγε κι άλλα πολλά, τόσο γλυκά, που με ξάφνιαζε, γιατί δεν ήμουν μαθημένη από τον Ορέστη σε τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης και θαυμασμού». Έτσι έφυγε. Ένα μυθιστόρημα όπου η αφηγήτρια με διεισδυτικό τρόπο, με ιδιαίτερη ψυχραιμία, άλλοτε με τρυφερότητα και άλλοτε με οργή ή σαρκασμό, αφηγείται και κρίνει τα δρώμενα. Η ηρωίδα Ελένη αντιμετωπίζει δυναμικά τις δυσκολίες του διορισμού της ως δασκάλας στην επαρχία και έρχεται σε ρήξη με τον άντρα της Ορέστη γι’ αυτόν τον διορισμό αλλά και για το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην ασθενή αδελφή της. Ένα βιβλίο βαθιά ανθρώπινο, που διαπραγματεύεται θέματα που ταλανίζουν την οικογένεια και συγκινούν την κοινωνία.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Κυριακή Πλαϊνάκη γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά. Σπούδασε ιστορία και λογοτεχνία σε ιδιωτικό κέντρο σπουδών στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και παρακολούθησε σεμινάρια σε οικονομικά και τεχνικά θέματα. Είναι παντρεμένη κι έχει δυο παιδιά. Ασχολείται με τη συγγραφή από νεαρή ηλικία.
ΕΡΓΑ ΤΗΣ: “Μερόπη η Καππαδόκισσα” (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2014)
“Το πορτρέτο” (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2016)
“ Έτσι έφυγε” (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2019)
“Χαράζοντας το αύριο” (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 2020)
*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*
Σε ευχαριστούμε πολύ κορίτσι μου ❤️ Καλοτάξιδο εύχομαι ❤️ is
Σαν λίγο εξ ουρανού αυτό το βιβλίο. Πολύ ενδιαφέρον και παραδίδει μαθήματα απ ότι βλέπω, διάβασα ήρθε η ώρα να πατήσεις στα πόδια σου, ήρθε η ώρα. Τα βιβλία πολλές φορές μέσα από ιστορίες δίνουν την λύση και την ώθηση. Άλλη μια ενδιαφέρουσα πρόταση μπράβο.